MOSKOU - Rusland heeft het importverbod op groenten uit Nederland en België opgeheven. Dat heeft het hoofd van de Russische gezondheidsdiensten, Gennadi Onisjtsjenko, dinsdag bekendgemaakt.

Rusland stelde een importverbod in voor groenten uit de Europese Unie na de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. De Russische grens gaat vanaf dinsdag weer open. ''We hebben besloten om het importverbod voor groenten uit België en Nederland op te heffen'', zei Onisjtsjenko.

Het Productschap Tuinbouw reageerde verheugd. ''Dit is heel positief voor Nederlandse tuinders'', zei een woordvoerder. Hij kon niet zeggen hoeveel schade de tuinders hebben geleden als gevolg van het Russische importverbod.

In een normale situatie worden er wekelijks een 0,5 tot 1 miljoen kilo tomaten naar Rusland geëxporteerd, blijkt uit cijfers van het productschap. Voor paprika's gaat het om 0,2 tot 0,5 miljoen kilo per week.

De Russen importeren vrijwel geen Nederlandse komkommers. Het productschap beschikt momenteel niet over exportcijfers over de afgelopen weken.