WASHINGTON - De hoogste positie binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) lijkt de Franse minister van Financiën Christine Lagarde niet meer te kunnen ontglippen.

Dinsdag komt het bestuur bijeen om te bespreken wie Dominique Strauss-Kahn, die wordt verdacht van seksueel misbruik, opvolgt.

Daarmee zou Lagarde de eerste vrouw zijn aan het hoofd van het IMF. De kans is heel groot dat de 55-jarige minister haar concurrent, de Mexicaanse centralebankpresident Agustin Carstens, ruim achter zich laat.

Carstens zou kunnen rekenen op de steun van de Latijns-Amerikaanse landen, Canada en Australië; te weinig om de Europese hegemonie bij het IMF te doorbreken.

Het 24 koppen tellende bestuur van het IMF komt dinsdag bijeen om de puntjes op de i te zetten met betrekking tot de opvolging van Strauss-Kahn. Als de afgevaardigden van de 187 landen die lid zijn van het IMF het eens worden, is een formele stemming niet nodig. Mogelijk lopen de gesprekken woensdag door.

Hevig

De race om het voorzitterschap van het IMF is zelden zo hevig geweest. Sinds de oprichting van het IMF en de Wereldbank na de Tweede Wereldoorlog is het zo dat de baas van het IMF altijd uit Europa komt terwijl de hoogste positie bij de Wereldbank voor een Amerikaan is.

Opkomende landen komen daar nu een beetje tegen in opstand, maar veel serieuze kandidaten uit de eigen gelederen haakten op voorhand af omdat ze meenden toch geen kans te maken.

Een belangrijk geluid moet dinsdag van de VS komen, dat land heeft nog niet uitgesproken welke kandidaat het steunt.