ATHENE - De Grieken staken vanaf dinsdagochtend 48 uur lang tegen de voorgenomen bezuinigingen van de regering.

De Griekse premier George Papandreou riep het parlement maandag nog met klem op die bezuinigingen te steunen, zodat het land de broodnodige hulp van de EU en het IMF kan krijgen.

Naar verwachting vullen de straten van Athene zich in de loop van de dag met demonstranten. Ruim 5000 politieagenten zijn er klaar voor.

Als Papandreou geen steun van het parlement krijgt, kan Griekenland de volgende tranche van 12 miljard euro aan leningen vergeten, waarna een faillissement binnen een paar weken onafwendbaar lijkt.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy is met de Franse banken overeengekomen dat zij bijspringen om het noodlijdende Zuid-Europese land van nieuw geld te voorzien.

Volgens Sarkozy zouden andere landen daar ook wel wat in zien. Onder andere Nederland wilde per se dat de private sector ook zou bijdragen aan de redding van Griekenland.

Door de staking komt het Griekse openbare leven grotendeels tot stilstand; artsen, amubulancemedewerkers, journalisten en volgens de BBC zelfs door de staat gesubsidieerde acteurs leggen het werk neer.

Luchthavens zullen een paar uur dichtgaan als de luchtverkeersleiders de werkzaamheden staken, ook veerboten, bussen en treinen houden ermee op.

De demonstranten zijn vooral boos omdat onder het nieuwe Griekse regime belastingen worden geheven op de minimumlonen. Andere maatregelen zijn al eerder van kracht geworden. De werkloosheid is inmiddels opgelopen tot boven de 16 procent van de beroepsbevolking.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Stakingen Griekenland