DEN HAAG - Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) komt mensen tegemoet die vanaf 2020 op hun 65e met pensioen willen gaan en door de te betalen AOW-premie te maken krijgen met een koopkrachtdaling.

Kamp past het systeem nu zo aan dat die mensen in het begin iets meer AOW krijgen en in de jaren erna wat minder.

De verhoging compenseert de te betalen AOW-premie, aldus de bewindsman maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil de pensioenleeftijd vanaf 2020 verhogen naar 66 jaar. Eerder stoppen met werken kan, maar dan kies je voor een inkomensachteruitgang voor de jaren erna van 6 à 7 procent. Dat is ook beoogd, want het kabinet wil mensen stimuleren langer door te werken.

Berekeningen

Verwijzend naar berekeningen van het Centraal Planbureau van eind vorige week stelt Kamp maandag tevreden vast dat verhalen over een inkomensverlies van 25 procent als je in 2020 eerder stopt met werken niet realistisch zijn.

Vakcentrale FNV reageert positief op de toezegging van Kamp. Ze wil nu dat de Tweede Kamer er woensdag tijdens een debat voor zorgt dat Kamp zijn portemonnee trekt om de laagste inkomens nog tegemoet te komen.

Zwaar

''Een zware beroepen-regeling kon niet, dus in de nieuwe AOW moeten juist de mensen met de lagere inkomens de keuze kunnen maken met 65 jaar te stoppen met werken, met een uitkering vergelijkbaar met nu'', aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius.