AMSTERDAM - De Europese Commissie rekent erop dat banken en andere private instellingen een substantiële bijdrage gaan leveren aan een nieuwe financiële steunronde voor Griekenland en zegt direct betrokken te zijn bij overleg daarover tussen nationale overheden en banken.

"Ik denk dat het uiteindelijk zal gaan om een substantiële bijdrage, omdat het gaat om substantiële bedragen", zegt Amadeu Altafaj Tardio, woordvoerder van de eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn.

"Maar ik kan niet speculeren over de uiteindelijke bedragen van een mechanisme dat puur vrijwillig zal zijn. Dat zal de uitkomst zijn van de gesprekken met marktpartijen die hebben geïnvesteerd in Griekse staatsleningen."

De woordvoerder zegt dat de omvang van de bijdrage van de private sector aan de Griekse steun mogelijk nog niet bekend zal zijn op 11 juli, wanneer de regeringen van de eurozonelanden een definitief besluit moeten nemen over een tweede financiële steunronde voor Griekenland.

Franse plan

Europese regeringswoordvoerders gaven vorige week aan dat de gewenste bijdrage van de banksector aan het Griekse probleem zo'n 30 miljard euro aan verlengde of 'doorgerolde' leningen zou moeten bedragen.

Franse banken hebben voorgesteld om de helft van hun aflopende Griekse staatsleningen opnieuw te investeren in Grieks papier met een zeer lange looptijd van dertig jaar. Het voorstel werd gedaan in aanloop naar een belangrijke vergadering van internationale banken in Rome, onder auspiciën van het International Institute of Finance (IIF).

Details

De woordvoerder van Rehn wilde niet ingaan op de details van het Franse plan. Ook kon hij niet zeggen of de gesprekken zullen leiden tot een gezamenlijk plan voor een bijdrage van banken uit alle landen van de eurozone.

Volgens personen die bekend zijn met de situatie hebben vertegenwoordigers van een internationale groep banken maandag in Rome over de Griekse schuldencrisis vergaderd met IIF-directeur Charles Dallara, en Vittorio Grilli, de tweede man bij het Italiaanse ministerie van Financiën en tevens voorzitter van het Economisch en Financieel Comité van de eurozone.

Dallara geniet bekendheid als bedenker van de zogenaamde 'Brady bonds', financiële instrumenten waarmee Amerikaanse banken twee decennia geleden de risico's konden inperken op het instortende financiële systeem van Latijns-Amerika.

Vrijwillig

In Europa willen Duitse, Franse en Nederlandse politici dat private financiële instellingen, met name banken, die geld aan de Griekse staat hebben geleend, dat blijven doen als hun leningen aflopen, als onderdeel van een nieuwe financiële steunronde van de eurozonelanden.

Zo'n bijdrage moet echter vrijwillig zijn, omdat er anders sprake is van een 'credit event' of wanbetaling door een eurozoneland, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het financiële systeem van de eurozone.

De Europese Centrale Bank (ECB), die veel Griekse staatsleningen heeft ingekocht om liquiditeitssteun te bieden aan banken in de eurozone, waarschuwt hevig tegen een 'credit event', dat voor kredietbeoordelaars reden zou zijn om het land als insolvabel te beschouwen.