PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft maandag bevestigd dat zijn regering het dit weekeinde met banken en verzekeraars in Frankrijk eens is geworden over een plan om Griekenland te helpen.

De geldschieters zijn bereid 70 procent van de aflopende leningen van Griekenland opnieuw in dat land te pompen.

Het grootste deel daarvan zou voor 30 jaar en niet voor slechts 5 jaar in de Griekse economie worden gestopt.

De Franse regering wil dit plan bespreken met andere landen van de Europese Unie.

Beraad

Zondag komen de ministers van Financiën van de eurolanden in Brussel bijeen over een ingelast beraad over Griekenland.

De woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) kon maandag nog niet zeggen of dan al bekend is hoeveel de eventuele extra lening voor Griekenland zal bedragen en hoe groot het aandeel van de private sector zal zijn.

Interessant

Minister van Financiën Jan-Kees de Jager vindt het steunvoorstel interessant. "We hebben het voorstel gekregen van het Franse ministerie van Financiën en zijn het nu aan het bestuderen. De eerste analyses heb ik al gezien. Het is een interessant, maar ook gecompliceerd voorstel.''

''Maar het is in elk geval interessant te vernemen dat de Franse overheid afspraken heeft gemaakt met de banken en dat ze er zo veel werk van maken.'' Wel benadrukte De Jager dat de uitkomst van een regeling hoe dan ook zal moeten zijn dat de private sector betrokken is bij een nieuw steunpakket voor Griekenland en een bepaald risico draagt.

Ook vindt de minister het belangrijk dat in een mogelijke overeenkomst financiële instellingen in de hele eurozone een vergelijkbaar risico lopen.

Knoop

Tijdens de bijeenkomst van zondag hakken de ministers ook de knoop door over de volgende 12 miljard van de lening van in totaal 110 miljard euro die Griekenland vorig jaar kreeg toegezegd van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het is daarvoor noodzakelijk dat het Griekse parlement deze week akkoord gaat met het forse bezuinigingsplan van de regering-Papandreou.

Alles over de Europese Schuldencrisis