AMSTERDAM - De investeringsstromen van en naar Europa zijn vorig jaar sterk gekrompen. Dat bleek maandag uit nieuwe cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat.

Directe buitenlandse investeringen van Europese landen in de rest van de wereld daalden vorig jaar met 62 procent tot 107 miljard euro. De investeringen van het buitenland in de Europese Unie namen met 75 procent af tot 54 miljard euro.

Daarmee werd de dalende trend van de voorgaande jaren doorgezet. De investeringen van EU-lidstaten in landen buiten de unie lagen in 2010 ruim vijf keer lager dan in 2007. De investeringen van de rest van de wereld in de EU kwamen ongeveer acht keer lager uit.

Onderstaande grafiek geeft de investeringen van Europese landen in de rest van de wereld en de investeringen van het buitenland in de Europese Unie van de afgelopen vier jaar weer. Bekijk hier de statistieken (pdf)

(c)NU.nl/Jelle Kamsma (Google Charts werkt helaas nog niet in IE9)

Onderstaand kaartje geeft de investeringen in het buitenland en de investeringen vanuit het buitenland weer voor enkele EU-landen. Met het buitenland worden landen buiten de EU27 bedoeld. De cijfers zijn voor 2010 en in miljarden euro's. Negatieve cijfers bij de absolute bedragen geven het terugtrekken van investeringen weer.

De %-verandering is t.o.v. 2009. Van Nederland, Portugal en Finland waren van 2009 geen cijfers bekend. De 0% verandering komt daar dus voort uit het ontbreken van gegevens.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma