ZEEWOLDE - Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, krijgt weer een beetje lucht. Een Chinees bedrijf heeft 582 Saabs besteld ter waarde van 13 miljoen euro.

Volgens Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, kan dat geld worden gebruikt om salarissen te betalen en een deel van de uitstaande bedragen aan leveranciers te voldoen.

Dat maakte Swedish Automobile maandag bekend. De productie van Saab kan echter nog niet worden herstart. Er zijn nog steeds gesprekken gaande over meer financiering om de productie wel weer te kunnen opstarten.

Het bedrijf benadrukt dat het geen garanties geeft dat deze gesprekken succesvol zullen zijn. Ook zijn nog gesprekken gaande over de verkoop en het vervolgens weer terug huren van vastgoed van Saab Automobile.

Salarissen

Swedish Automobile-topman Victor Muller laat weten dat dankzij de 13 miljoen euro de salarissen voor het eind van deze maand kunnen worden betaald.

Verder zegt Muller dat zijn Russische vriend Vladimir Antonov graag geld in Saab steekt, maar dat daar nog steeds geen toestemming voor is van bepaalde partijen. Het Zweedse National Debt Office maakte de weg voor de Rus acht weken geleden al wel vrij, stelt Muller.

''Als er eenmaal toestemming is verworven, kan Antonov voorzien in het geld of de financiering voor Swedish Automobile/Saab Automobile die zo hard nodig is op dit kritische moment.'' Volgens Muller wordt daar op dit moment hard aan getrokken.

Bestuur

Een woordvoerster van Saab bevestigt maandag dat Muller het laatst overgebleven bestuurslid van Saab Automobile is.

Swedish Autmobile liet weten dat de twee vakbondsleden die in het bestuur zaten, zijn opgestapt. Vorige week verliet juriste Kristina Geers de leiding al. ''Victor Muller is nu het enige bestuurslid'', aldus de woordvoerster.

Volgens haar moet er dringend gekeken worden naar een nieuwe structuur voor de dagelijkse leiding. ''We hebben een robuust bestuur nodig, maar alles is nog heel vers.''

Behalve Geers verlieten de vakbonsleden Håkan Skött van IF Metall en Anette Hellgren van Unionen het bestuur. Bij IF Metall zijn veel van de fabrieksarbeiders van Saab aangesloten.

Aanmaning

De grootste vakbond bij  Saab wil geld zien voor de 1500 medewerkers uit de fabriek. Daartoe is een aanmaning richting het bedrijf de deur uitgedaan. Na ontvangst heeft Saab wettelijk zeven dagen om te reageren. Gebeurt dat niet, dan kan de bond het faillissement van Saab aanvragen.

Dat zei het inmiddels afgetreden Saab-bestuurslid Håkan Skött van de bond IF Metall maandag.

Geen salaris

De 1500 medewerkers van Saab kregen donderdag te horen dat ze geen salaris kregen uitbetaald. De vakbondsman zei nog niet te weten of bij geen reactie inderdaad faillissement wordt aangevraagd.

De Saab-medewerkers kunnen dankzij een collectieve overeenkomst tussen de bonden en de Zweedse Swedbank tot 20.000 kronen (ongeveer 2100 euro) lenen om in hun levensonderhoud te voorzien. IF Metall meldde maandag dat er al enkele tientallen getroffenen zijn die daar gebruik van maken. De bond verwacht dat dit aantal nog oploopt.