SINGAPORE - De euro heeft weer een record behaald. Maandagmorgen bereikte de Europese munteenheid op de valutamarkten in het Verre Oosten een niet eerder geregistreerde stand van 1,2672 dollar.

De koers is al geruime tijd aan het stijgen als gevolg van grote tekorten in de Verenigde Staten. Die tekorten drukken de dollarkoers naar beneden. Het record van maandag kwam verder tot stand door uitspraken van een Amerikaanse centralebankfunctionaris. Die verklaarde zondag op een bijeenkomst in San Diego dat de rente in zijn land voorlopig wel laag zal blijven gezien de lage stand van de inflatie.

Tijdens de vroege handel in Europa zakte de dollar iets weg tot ,2665 euro. De centrale bank van Japan zou yens hebben verkocht en dollars hebben aangekocht om de hoge koers van de yen wat omlaag te halen. Daardoor steeg de dollar iets, ook ten opzichte van de euro.

De lage dollar en de hoge koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid heeft ook een stijging van de goudprijs tot gevolg. Die prijs bereikte in het Verre Oosten voor het eerst sinds februari 1990 een niveau van 418 dollar per ounce (31,1 gram).

Eurobezitters grijpen de voor hun lage dollarkoers aan om goud te kopen, waarvan de prijs in dollars wordt uitgedrukt.