AMSTERDAM – Canada en Australië hebben hun steun toegezegd aan de Mexicaan Agustin Carstens voor het voorzitterschap van het International Monetair Fonds (IMF). 

Dit meldt persbureau Bloomberg zaterdag.

Door de steun van Canada en Australië lijkt de centralebank-gouverneur vooralsnog terug in de strijd te zijn om het leiderschap bij het IMF.

Carstens heeft verder de steun van de Zuid-Amerikaanse landen, op Brazilië en Argentinië na.

Onvrede

Canada en Australië verklaren dat de opvolger van de in ongenade gevallen Dominique Strauss-Kahn moet worden beoordeeld op zijn of haar competenties en niet op haar nationaliteit.

Bij sommige landen heerst er onvrede over het feit dat er altijd een Europeaan wordt gekozen als topman bij het IMF.

Carstens is al onderdirecteur geweest bij het IMF. Verder was hij minster van Financiën in zijn thuisland en is hij gouverneur van de Mexicaanse centrale bank.

Lagarde

Zijn voornaamste tegenstander, de Franse Christine Lagarde, heeft al openlijk steun gekregen van onder andere het grootste deel van Europa en opkomende landen zoals Indonesië en Egypte. Naar verluidt heeft ze ook al de steun van de VS, Japan en China.

Het IMF-bestuur komt op 28 juni bijeen om een keuze te maken tussen de twee kandidaten. Een nieuwe IMF-voorzitter moet voor 30 juni worden gekozen.