ATHENE - De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos heeft vrijdag de details gepresenteerd van de strenge bezuinigingen en belastingverhogingen die Griekenland moet doorvoeren.

De plannen kwamen tot stand na zware onderhandelingen met internationale kredietverleners.

De maatregelen worden volgende week voorgelegd aan het Griekse parlement en zijn vervat in twee wetsvoorstellen. Het ene wetsvoorstel omvat de bezuinigingen van in totaal 28 miljard euro, het tweede wetsvoorstel regelt de invoering van de bezuinigingsmaatregelen.

De wetten zijn een voorwaarde voor de uitbetaling van de volgende tranche van de noodlening van de Europese Unie en het IMF.

Solidariteitsbelasting

Met de wet wordt een orgaan opgericht dat de privatisering van staatsbedrijven coördineert. Hiermee hoopt Athene 50 miljard euro op te halen. In de wet is tevens een aantal belastingverhogingen opgenomen.

Zo moeten mensen die een klein inkomen hebben - rond de achtduizend euro per jaar - meer inkomstenbelasting gaan betalen. Daarnaast moet iedereen die meer dan twaalfduizend euro per jaar verdient een 'solidariteitsbelasting' afdragen.

De belasting op brandstof voor bedrijven wordt verhoogd en er wordt een maximum gesteld aan het aannemen van nieuwe ambtenaren. Voor elke tien vertrekkende ambtenaren mag slechts één nieuwe worden aangenomen. Ook de wegenbelasting en bepaalde verbruiksbelastingen gaan omhoog.

Meer maatregelen

Venizelos sloot niet uit dat er nog meer bezuinigingsmaatregelen volgen tijdens zijn ambtstermijn als minister. Hij zei er echter samen met zijn ondergeschikten voor te willen zorgen dat dit niet nodig is.

"We kunnen niet eens in de zoveel tijd terugkomen en vragen om corrigerende maatregelen, maar ik zeg niet dat ik niet meer bezuinigingen bekend ga maken in de periode dat ik minister van financiën ben en moet omgaan met een crisis", aldus Venizelos. "We zullen alles doen wat in onze macht ligt om de begroting uit te voeren."

Vakbonden zijn woedend dat de minima te maken krijgen met een belastingverhoging. Ze hebben opgeroepen tot een algemene staking.

Lees alles over de schuldencrisis