ZOETERMEER - Nederlandse telers en handelsbedrijven kunnen dit jaar rekenen op een totale schadepost van minimaal 350 miljoen euro als er geen regelingen worden getroffen vanwege de  EHEC-uitbraak.

Dat meldde het Productschap Tuinbouw vrijdag.

Volgens het productschap loopt de schade voor de Nederlandse teelt- en handelsbedrijven momenteel richting de 200 miljoen euro, waarvan meer dan 100 miljoen voor rekening van de telers komt en zo'n 80 miljoen voor de handelsbedrijven.

Tot en met woensdag is er 35,6 miljoen kilo aan groenten vernietigd. Het gaat daarbij om tomaten, komkommers, paprika's, sla, aubergines, augurken, radijs, bloemkool en daikon (een radijssoort). Bovendien is 366 hectare aan groenten niet geoogst. 

Overschot

Het productschap maakte verder bekend dat er nog geen sprake is van herstel op de markt en dat dit nog enige weken zal duren. ''Er dreigt dit seizoen een overschot aan groenten en de export van paprika's naar Rusland levert nog moeilijkheden op.''

Volgens het productschap kan de export van Nederlandse groenten naar Rusland weer worden hervat. De eerste vrachtwagens gaan mogelijk vrijdag al rijden.

LTO

De ministers van Landbouw van de 27 EU-landen komen maandag bijeen in Luxemburg om te praten over de gevolgen van de EHEC-crisis en het EU-noodfonds.

Het EHEC-crisisteam, bestaande uit het productschap, LTO, DPA en Frugi Venta heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie daarom gevraagd zich hard te maken om de opkoopregeling ook na 30 juni voort te zetten en te pleiten voor een aanvullende compensatie van de schade.

Alles over EHEC op de special