AMSTERDAM - De EU-leiders hebben de Italiaan Mario Draghi officieel benoemd tot nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat maakte EU-president Herman Van Rompuy vrijdag bekend.

Zijn benoeming gaat op 1 november in en loopt tot 2019.

Draghi, tot dusver topman van de Italiaanse centrale bank, volgt bij de ECB de Fransman Jean-Claude Trichet op, die sinds eind 2003 aan het roer stond van de ECB. Trichet was destijds de opvolger van de Nederlander Wim Duisenberg.

Bini Smaghi

Volgens Van Rompuy heeft ECB-bestuurder Lorenzo Bini Smaghi toegezegd zijn termijn niet te zullen volmaken.

Hoewel de bestuurders van de ECB op persoonlijke titel worden benoemd en niet als vertegenwoordiger van hun land, drong vooral Frankrijk de afgelopen tijd aan op het vertrek van Bini Smaghi.

Daarmee wilde het voorkomen dat na de benoeming van Draghi twee van de zes ECB-bestuurders uit Italië zouden komen. Algemeen wordt verwacht dat Frankrijk de opvolger van Bini Smaghi mag leveren.

'Vermaard'

Draghi is een ''uitstekend'' en ''vermaard'' econoom. Hij is bovendien een goede econometrist. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag.

De EU-leiders hebben Draghi vrijdag officieel benoemd. Nederland steunde zijn kandidatuur vrijwel vanaf het begin.

De Jager zei ervan uit te gaan dat Draghi zijn werk goed zal doen als ECB-president en hij kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking met hem.

Zorgen

Toen de naam van Draghi voor het eerst viel als mogelijke kandidaat uitte De Jager nog zijn zorgen over de balans in de vertegenwoordiging van noordelijke en zuidelijke landen in het bestuur van de ECB.

De Portugees Vitor Constâncio is vorig jaar aangesteld als vicepresident van de ECB.