BRUSSEL - De EU-leiders zullen vrijdag, tijdens de tweede dag van hun top in Brussel, de Italiaan Mario Draghi benoemen tot nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB).

Het besluit wordt in de loop van de dag verwacht.

Draghi, tot dusver topman van de Italiaanse centrale bank, volgt bij de ECB de Fransman Jean-Claude Trichet op. De benoeming van Draghi zou lopen tot 2019.

Draghi was eerder de hoogste ambtenaar op het Italiaanse ministerie van Financiën, doceerde economie aan onder meer de universiteit Harvard en werkte bij de Wereldbank en investeringsbank Goldman Sachs.

De nu 63-jarige Italiaan staat ook aan het hoofd van de Financial Stability Board, die de afgelopen jaren is belast met het ontwerpen van hervormingen voor de wereldwijde financiële sector.

Bini Smaghi

De Italiaanse bestuurder van de ECB Lorenzo Bini Smaghi is van plan zijn post in de komende maanden te verlaten. Dat meldden internationale persbureaus op basis van bronnen binnen de EU.

Bini Smaghi zou daarmee de laatste bezwaren hebben weggenomen tegen de benoeming van Draghi als nieuwe president van de ECB.

Naast de Italiaan en de huidige president Jean-Claude Trichet bestaat het bestuur uit de Duitser Jürgen Stark, de Belg Peter Praet, de Portugees Vitor Constancio en de Spanjaard José Manuel González-Páramo.

De verwachting is dat Frankrijk de opvolger van Bini Smaghi mag leveren.