AMSTERDAM - Het kabinet vindt dat de Nederlandse banken moreel verplicht zijn een bijdrage te leveren aan een oplossing rondom de financiele crisis in Griekenland. Dat zegt vicepremier Maxime Verhagen in een interview met NU.nl.

"Als ze niet meedoen, wentelen ze de problemen af op de overheid, terwijl ze wel altijd bij de overheid aankloppen als ze zelf in de problemen komen. Dus ik vind het terecht dat Nederland bij monde van minister De Jager van Financiën die eis stelt."

Verhagen vindt dat de banken zich op zijn minst kunnen mengen in de discussie over de betalingstermijn van de Griekse leningen. Ook sluit hij een financiële bijdrage van de banken niet uit.

Harde afspraken

De vicepremier is blij met harde eis van het IMF dat het de toegezegde lening van 12 miljard pas wil overmaken als er harde afspraken zijn tussen de Griekse regering en de Europese regeringsleiders.

"Je moet ervoor zorgen dat het fundamentele probleem wordt aangepakt. En dat is ervoor zorgen dat de economie in landen als Griekenland zo wordt hervormd dat niet alleen de schulden kunnen worden afgelost, maar dat men ook weer geld kan verdienen", aldus Verhagen.

Kwijtschelden

Van het kwijtschelden van de miljardenschuld wil Verhagen dan ook niets weten.

"Met mensen die zeggen dat de schulden moeten worden kwijtgescholden ben ik het absoluut niet eens. Ik wil best praten over een regeling, maar ik moet er structureel voor zorgen dat het in de zon op het terras zitten en op de pof leven finiito is."