AMSTERDAM - Griekenland heeft overeenstemming bereikt over een vijfjarig bezuinigingsplan met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Dat verklaart een ambtenaar die direct bij de onderhandelingen betrokken is.

Het nieuwe bezuinigingsplan zou de weg vrij kunnen maken voor een nieuw pakket aan steunmaatregelen, mits het Griekse parlement akkoord gaat met het bezuinigingsplan.

"We hebben overeenstemming bereikt nadat de Griekse regering akkoord is gegaan met meer bezuinigingen en hogere belastingen", vertelt de ambtenaar aan Dow Jones Newswires.

Volgens de ambtenaar is er overeenstemming bereikt nadat de Griekse minister van Financien Evangelos Venizelos akkoord ging met een verlaging van het minimum belastbare inkomen naar 8.000 van 12.000 euro.

Crisisheffing

De afspraken hingen ook af van een speciale crisisheffing die afhankelijk van inkomen tussen de 1 en 5 procent bedraagt. Ook al had de Griekse regering een dergelijke belastingheffing al bekendgemaakt, het maximum dat zij voorzagen bedroeg een heffing van 3 of 4 procent.

Er is "een aantal hele kleine details die nog weggestreken moeten worden, maar over de basis is er overeenstemming", stelt de ambtenaar.

Laat op zondag stelden ministers van Financien uit de eurozone dat een kleine technische missie een extra bezoek aan Athene zou brengen om de fijne details uit het bezuinigingsplan glad te strijken.

Toegang

De Europese Unie biedt Griekenland gemakkelijker toegang aan tot gelden uit het regionale ontwikkelingsfonds van de unie. Hiermee probeert de EU het land te helpen zijn economie aan de gang te krijgen en de bittere pil van de noodzakelijke bezuinigingen te slikken.

In het ontwikkelingsfonds is tot 2013 voor Griekenland ongeveer 15 miljard euro beschikbaar. De EU stimuleert ontwikkeling van bepaalde gebieden als een lidstaat zelf vijftig procent betaalt. Door de financiële problemen komt Griekenland zelf niet meer aan investeren toe, waardoor ook het geld van de EU blijft liggen.

Terugbetalen

Als tegemoetkoming aan de Grieken biedt de EU aan de norm van vijftig procent te verlagen tot vijftien procent. De EU hoopt dat deze vorm van financiële steun, die de Grieken in tegenstelling tot de noodkredieten van het afgelopen jaar niet hoeven terug te betalen, het leed voor sommige Grieken kan verzachten.

Lees alles over schuldencrisis in ons dossier