AMSTERDAM - Voorzitter Bernard Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW maakt zich kwaad over FNV Bondgenoten.

De grootste vakbond van Nederland gedraagt zich ''totaal onverantwoord'' in het pensioendossier, zo zegt hij vrijdag in het Financieele Dagblad (FD).

FNV Bondgenoten heeft zich fel gekeerd tegen het onlangs gesloten pensioenakkoord. Volgens Wientjes is de organisatie er op uit de pensioendeal hoe dan ook te torpederen.

Abvakabo FNV, dat zich dinsdag openlijk distantieerde van het akkoord, kan wel op begrip van Wientjes rekenen. De bond heeft volgens hem vooral nadere uitleg gevraagd over de interpretatie van het akkoord. ''Dat snap ik. Het is ingewikkelde materie. Daar gaan we uitkomen'', aldus Wientjes.

Interne machtsstrijd

Wientjes zegt tegen de krant te moeten constateren dat Bondgenoten niet bezig is met de inhoud van het pensioendossier, maar met een interne machtsstrijd met de vakcentrale FNV.

VNO-NCW gaat er vooralsnog van uit dat de achterban van de vakbeweging net als vorig jaar in een referendum het akkoord steunt.

''En dan moet Bondgenoten, dat nu inderdaad de politiek aan het beïnvloeden is, zich wel achter het akkoord scharen en gaan we weer netjes over tot de orde van de dag. Het zou zeer negatief en slecht voor het land zijn als dit akkoord wordt weggestemd.''

Referendum

Kaderleden van FNV Bondgenoten zijn vrijdag in Woerden bijeen om te beslissen of de vakbond meedoet aan het FNV-referendum over het pensioenakkoord. De kaderleden vormen samen de bondsraad, het parlement van Bondgenoten, en komen een keer per maand samen om besluiten te nemen over de koers van de bond.

Naast het pensioenakkoord en het FNV-referendum, komt ook het vertrouwen in het bestuur van de vakcentrale ter sprake. Kaderleden uit de metaalsector dienen een motie in tegen Agnes Jongerius en de andere FNV-federatiebestuurders, bevestigde cao-onderhandelaar Jan Berghuis van Bondgenoten vrijdag nog eens.