ATHENE - De nieuwe Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft donderdag een reeks belastingverhogingen gepresenteerd die moeten helpen het gat in de Griekse begroting te dichten.

Venizelos stelt onder meer voor om de belastingvrije voet te verlagen van 12.000 euro naar 8000 euro. Verder wil de minister een eenmalige belasting heffen die uiteenloopt van 1 tot 5 procent van het inkomen van elke Griek.

Ook moet er een minimumbelasting komen voor zelfstandigen. Zij worden gezien als de meest notoire belastingontduikers in Griekenland.

Griekenland is in onderhandeling met vertegenwoordigers van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de bezuinigingen en belastingverhogingen die het moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor het volgende deel van de toegezegde noodleningen.

Meewerken

Venizelos gaf aan dat hij ervan overtuigd is dat Griekse investeerders mee zullen werken aan de poging om de Europese financiële sector ook een bijdrage te laten leveren aan nieuwe noodhulp voor Griekenland.

''Het is duidelijk dat Griekse banken en pensioenfondsen bereid zijn om deel te nemen aan dit proces'', stelde hij.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier