ZOETERMEER - Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV doet niet mee aan het FNV-referendum over het pensioenakkoord, tenzij de kritiek van de bond in de pensioenplannen wordt meegenomen.

Dat liet een woordvoerster van de vakbond donderdag weten.

Omdat het bestuur van Abvakabo het akkoord heeft verworpen, heeft het akkoord voor de vakbond officieel geen status. ''Wij zijn groot voorstander van een FNV-referendum, maar voor ons is er op dit moment geen akkoord en dus ook geen referendum'', aldus de zegsvrouw.

Donderdag gaf de bondsraad (het parlement) van Abvakabo zijn steun aan de opstelling van het bestuur in de pensioendiscussie.

Het pensioenakkoord dat werkgevers, kabinet en de vakbeweging begin deze maand sloten, is pas definitief als ook de achterbannen van de onderhandelingspartijen ermee hebben ingestemd. FNV wil een referendum houden, maar moet nog bepalen wanneer en hoe het vorm krijgt.

Grote kritiek

FNV Bondgenoten, dat eveneens grote kritiek heeft op het akkoord, beslist vrijdag of de bond meedoet aan het referendum van de vakcentrale. De bondsraad, het parlement van Bondgenoten, neemt daarover de uiteindelijke beslissing.