AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdag met een plus van 3,65 punten (0,75 procent) op 493,51 punten gesloten. De beleggers waren vooral in afwachting van de publicatie van jaarcijfers van bedrijven donderdag. Buhrmann, DSM, ABN Amro en Unilever komen dan met cijfers.

Bekijk de video

Positieve uitschieter in Amsterdam was handelshuis Buhrmann. Het fonds sloot 10,57 procent hoger op 12,97 euro. Onderaan de AEX-index bungelde KPNQwest. De bouwer en beheerder van gegevensnetwerken sloot 10,43 procent lager op 4,81 euro.

Het bedrijf kwam dinsdag met negatieve jaarcijfers. Volgens een handelaar was dat echter niet de reden voor het verlies. "Er bestaan wat twijfels over de boekhouding van het bedrijf. Zeker in deze 'Enron-tijden' is dat genoeg om beleggers schrik aan te jagen."

MidKap

De MidKap-index sloot de dag nipt positief af. De index voor middelgrote fondsen eindigde 0,22 procent in de plus op 485,98 punten. ASM International (+ 7,88 procent) en BE Semiconductor (+ ,66 procent) waren de koplopers.

De beurshandelaar had daar niet echt een verklaring voor. "Techfondsen waren in trek vandaag. Maar dat kan morgen weer helemaal tegenovergesteld zijn."

Omnium Europe

Bij de lokale fondsen viel Omnium Europe op. Het investeringsbankje steeg maar liefst 160 procent naar 0,26 euro. Een verklaring hiervoor was er niet. Het bedrijf, dat al sinds 1993 op het strafbankje zit, is volgens de handelaar een beetje dubieus. "Sinds jaren heeft Omnium Europe geen jaarcijfers meer gepubliceerd. Wat er bij dat bedrijf gebeurt heeft niets met beleggen te maken, eerder met roulette. Russisch roulette misschien wel."

Detailhandel VS

De beurs kreeg een zetje mee van een meevallende detailhandelsomzet in de Verenigde Staten. De omzet (exclusief auto's) nam in januari toe met 1,2 procent, hetgeen de sterkste groei sinds maart 2000 was. Er was een groei verwacht van maar 0,2 procent.

Londen

De andere beurzen in Europa profiteerden daar ook van. Londen sloot 0,35 procent hoger. Negatieve uitschieter (min 4,6 procent) was Cable & Wireless nadat het concern had toegegeven de boekhoudregels niet helemaal juist te hebben nageleefd.

Parijs

Parijs was 0,6 procent hoger. Hier stal Renault na de publicatie van zijn cijfers de show met een 5,5 procent hogere koers. In tegenstelling tot KPN was France Télécom lager. Met een verlies van ,3 procent stond het telecomconcern onderaan de CAC-index. Frankfurt eindigde net meer dan 1 procent in de plus.

De dollar profiteerde van de Amerikaanse detailhandelscijfers. Dat had tot gevolg dat de euro daalde van 0,8770 tot 0,8725 dollar. Tegenover het pond sterling ging de Europese munteenheid van 0,6110 naar 0,6095.

/ECONOMIEAnalisten verwachten winstdaling bij DSM