TROLLHATTAN - Het uitblijven van de loonbetalingen aan fabrieksarbeiders van Saab, onderdeel van het Nederlandse Swedish Automobile, kan ertoe leiden dat Zweedse vakbonden het faillissement van het Zweedse automerk aanvragen.

Saab heeft waarschijnlijk ruim een week de tijd om zijn loonbetalingen op orde te brengen, voor het echt in bankroetgevaar komt.

De belangrijkste vakbond, IF Metall, meldde donderdag dat ze een betalingsaanmaning aan Saab voorbereidt. Zodra die vordering bij de autoproducent binnen is, heeft het bedrijf bij wet zeven dagen om erop te reageren en alsnog de lonen uit te betalen.

''Blijft het stil, dan zullen we ons beraden over het aanvragen van het faillissement voor Saab'', aldus een woordvoerder van de vakbond.

Saab kan de salarissen van het personeel niet meer betalen, omdat het de noodzakelijke financiering nog niet binnen heeft. Dat maakte moederbedrijf Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars, donderdag bekend.

Gesprekken

Swedish Automobile en Saab voeren gesprekken met verschillende partijen over financiering. ''Deze discussies duren voort, maar er kan geen zekerheid geboden worden dat ze succesvol zullen zijn'', aldus het bedrijf donderdag.

De autobouwer hoeft niet op financiële hulp van de Zweedse overheid te rekenen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een persconferentie naar aanleiding van de financieringsproblemen bij de dochter van Swedish Automobile.

''Saab moet zelf een oplossing vinden voor zijn financieringsproblemen'', aldus de Zweedse minister voor Ondernemen en Energie Maud Olofsson.