DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de concurrentie binnen de makelaardij onderzoeken. Dat maakte de toezichthouder donderdag bekend.

Via een marktscan wil de NMa inzicht krijgen in het functioneren van de markt en in de eventuele knelpunten, nadat tien jaar geleden de wettelijke titelbescherming voor deze beroepsgroep verviel.

''De aankoop van een woning is voor de meeste consumenten de belangrijkste aanschaf in hun leven'', stelt Henk Don, waarnemend bestuursvoorzitter van de NMa.

''De makelaar is daarbij de adviseur die helpt een nieuwe woning te vinden of de bestaande te verkopen. Het is daarom van groot belang dat deze markt goed functioneert.''

Veranderd

Sinds de titel van makelaar niet meer beschermd is, is de markt volgens de NMa ''ingrijpend veranderd''. Bovendien verviel het vaste makelaarstarief en werd internet massaal ontdekt.

''De NMa wil in haar scan onderzoeken welke effecten deze ontwikkelingen hebben gehad voor de concurrentie op de markt voor makelaarsdiensten.''

De NMa verwacht het onderzoek dit najaar af te ronden.