DEN HAAG - De recordkrimp van de economie in 2009 blijkt bij nader inzien toch geen record. Daarmee wordt de recessie minder diep dan eerder gedacht.

Dat blijkt uit herziene cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte.

Tot dusver werd ervan uitgegaan dat 2009 de boeken inging als het jaar met de grootste economische krimp ooit, van 3,9 procent.

''Het blijft de grootste economische krimp van na de Tweede Wereldoorloog'', zei hoofdeconooom Michiel Vergeer van het CBS. ''Maar het is geen historische krimp meer, want het record blijft nu in handen van 1931 met een teruggang van 3,6 procent.''

Slecht jaar

Het CBS stelde het cijfer voor 2009 bij van een krimp van 3,9 tot een achteruitgang van 3,5 procent. ''Waarmee het een heel slecht jaar blijft.'' Dat het cijfer dusdanig is bijgesteld heeft volgens Vergeer alles te maken met de investeringen, die bij nader inzien hoger bleken te zijn.

Aan de andere kant werd het groeicijfer van het eerste kwartaal van dit jaar neerwaarts bijgesteld en niet zo'n beetje ook. Het cijfer ging van een eerdere 3,2 naar 2,8 procent.

''Toch wel een opvallend grote neerwaartse bijstelling. Een cijfer van 0,4 procent doet er toe'', aldus Vergeer. De bijstelling is volgens hem des te opvallender omdat de cijfers bij nieuwere schattingen de afgelopen jaren vaker hoger uitvielen dan lager.

Bouwproductie

De bijstelling werd in dit geval vooral veroorzaakt door een aanpassing van de groei van de bouwproductie, van 13 procent op jaarbasis naar 10 procent.

''Dat is de hoofdoorzaak'', zei Vergeer. Ook bij de zakelijke diensten bleken de daadwerkelijke resultaten wat lager dan eerder gedacht.