BRUSSEL - De staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-landen komen donderdag in Brussel bijeen voor een tweedaagse top. Ze zullen praten over een pakket maatregelen om een herhaling van de schuldencrisis te voorkomen.

Eurolanden die de begrotingsregels aan hun laars lappen, moeten voortaan veel harder worden aangepakt. Over het pakket dreigt een conflict met het Europees Parlement, omdat dat nog verder wil gaan dan de lidstaten. Met name Frankrijk voelt daar niets voor.

Een besluit over nieuwe financiële hulp aan Griekenland zal tijdens de EU-top niet vallen. Dat gebeurt pas als het Griekse parlement volgende week de bezuinigingsplannen van de regering-Papandreou goedkeurt. De EU-ministers van Financiën hakken dan mogelijk op 3 juli de knoop door.

Verder praten de EU-leiders onder meer over het migratiebeleid en over een voorstel van de Europese Commissie om de grenscontroles in de Schengenzone in noodgevallen weer mogelijk te maken. Ook de toetreding van Kroatië tot de EU staat op de agenda.