WASHINGTON - Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft woensdag de rente op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent gehouden, zoals algemeen was verwacht.

De Fed gaf aan de rente nog voor een langere periode op dit lage niveau te zullen houden om de Amerikaanse economie te stimuleren.

Volgens de Fed verloopt het herstel van de economie en de arbeidsmarkt zwakker dan verwacht, maar zal het tragere herstel waarschijnlijk tijdelijk van aard zijn. De centrale bank verwacht dat de werkloosheid langzaam zal gaan afnemen.

De Amerikaanse economie zal dit jaar met 2,7 tot 2,9 procent groeien, verwacht de Fed. In april werd werd nog uitgegaan van 3,1 tot 3,3 procent groei. Voor 2012 voorziet de Fed een groei van 3,3 tot 3,7 procent.

De Amerikaanse centrale bank kondigde geen extra steunplannen aan. Het economische steunprogramma van 600 miljard dollar loopt eind deze maand af.

Griekse crisis

Fed-voorzitter Ben Bernanke waarschuwde later op de dag dat er wel een oplossing gevonden moet worden voor de Griekse schuldencrisis.

''Als dat niet lukt dan kan die situatie een bedreiging vormen voor het Europese financiële systeem, het wereldwijde financiële systeem en de Europese politieke eenheid.'' De Fed volgt de de situatie nauwlettend.