BRUSSEL - Rusland heft het importverbod op Europese groenten, dat ingesteld was na de EHEC-uitbraak, op. De Europese Commissie heeft dat woensdag laten weten.

De export naar Rusland kan deze week van start gaan, aldus eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid).

De Russische autoriteiten hebben woensdag een overeenkomst getekend over de opheffing van het importverbod. Dat gebeurde tijdens een bezoek van Dalli aan Moskou.

Certificaten

Gedurende een beperkte periode moeten lidstaten die groenten naar Rusland exporteren via certificaten aantonen dat hun producten veilig zijn.

Rusland zegde al eerder toe het importverbod op te heffen, maar deed dat tot woede van de Europese Commissie tot dusver niet. Het dagelijks bestuur van de EU noemde de maatregel vanaf het begin ''buiten proportie''.

Nederlandse model

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) is heel blij met het akkoord. De bewindsman probeerde de afgelopen weken op diverse manieren de door de Russen afgekondigde importstop opgeheven te krijgen.

Hij reisde onder meer naar Moskou om afspraken te maken zodat in elk geval de export van Nederlandse groenten zo snel mogelijk kon worden hervat. De afspraken van de Europese Commissie zijn dan ook gebaseerd op het Nederlandse model, aldus de zegsman van Bleker.

Wanneer de Russische grenzen precies opengaan, is nog niet duidelijk. Maar volgens Bleker kunnen de telers in principe beginnen met laden en gaan rijden; tegen de tijd dat de wagens bij de Russische grens staan, gaat die wel open, is zijn boodschap.

Groentesector

Als het aan de groentesector ligt, wordt de export naar Rusland zo snel mogelijk hervat. Het wachten is nog op informatie over de certificering van de groente, zei een woordvoerster van groenten- en fruithandelsplatform Frugi Venta.

De sector is opgetogen met het bericht dat Rusland het importverbod opheft.

Wekelijks rijden er 200 tot 250 vrachtwagens met groente vanuit Nederland naar Rusland. Het importverbod leverde de sector een schadepost op van ongeveer 10 miljoen euro per week, aldus Frugi Venta.

Alles over de EHEC-uitbraak op onze special