AMSTERDAM - KLM opent in september een lijndienst op frituurvet tussen Amsterdam en Parijs. De toestellen vliegen voor de helft op kerosine en de helft op afgedankte olie uit restaurants en snackbars.

De luchtvaartmaatschappij zou de eerste ter wereld zijn die een dergelijke lijndienst opent, laat KLM woensdag weten.

Voormalig minister van Verkeer en directeur bij KLM Camiel Eurlings spreekt van een 'doorbraak voor de luchtvaart'. Het papierwerk om op frituurvet te kunnen vliegen is volgens hem zo goed als geregeld.

Door de bijzondere brandstof zouden de Boeings 737 een stuk schoner vliegen en minder koolstofdioxide uitstoten. De motoren en brandstoftanks van de vliegtuigen hoeven hiervoor volgens Eurlings niet te worden aangepast.

KLM kondigde in januari al aan dat het met het Wereld Natuur Fonds onderzoekt hoe oud frituurvet kan worden omgezet in hoogwaardige biobrandstof.

Biobrandstoffen

De industrie lanceerde woensdag ook een initiatief om commercieel gebruik van biobrandstoffen in de Europese luchtvaart te bespoedigen. De Europese Commissie, vliegtuigproducent Airbus, Europese luchtvaartmaatschappijen en producenten van biobrandstoffen slaan de handen ineen met als doel een jaarlijkse productie en gebruik van 2 miljoen ton biobrandstof in de luchtvaart per 2020.