BRUSSEL ANP/AFP) - Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie noemt het ''goed nieuws voor Griekenland en de Europese Unie'' dat het Griekse parlement de regering steunt.

Barroso zei dinsdagavond dat het vertrouwen van het parlement in het kabinet van premier George Papandreou een belangrijke onzekerheid wegneemt.

Nu Papandreou's herschikte regering de vertrouwensstemming heeft doorstaan, is de volgende grote opgave om genoeg steun in het parlement te vergaren voor de enorme bezuinigingen en privatiseringen die het land zal moeten doorvoeren.

Barroso stelde dat de maatregelen niet alleen de volgende tranche aan miljardenhulp uit Europa zeker zullen stellen, maar ook ''een grote stap zullen zijn in Griekenlands weg terug naar houdbare overheidsfinanciën en groei''.

Rutte

Voor premier Mark Rutte hebben de Griekse politieke partijen met de uitgesproken steun voor premier George Papandreou een eerste stap gezet richting financieel herstel. De volgende stap is instemming door het Griekse parlement met een pakket aan miljardenbezuinigingen.

''Fijn dat de Griekse regering niet naar huis is gestuurd'', zei Rutte na een Tweede Kamerdebat over de EU-top van donderdag en vrijdag. Maar het ''echte werk'' moet volgens hem nog komen in Athene.

''En dat is zeer ingrijpend; dat gaat niet om een procentje minder. Dat is echt even heel hard en dat zullen de Grieken gaan voelen. En dat moet ook, om het land weer op een groeipad te krijgen. En let wel: voor Europa en voor Nederland geldt dat we geen halve maatregelen accepteren."

'Eerlijke boodschap'

Rutte vindt dat hij de Nederlanders een ''eerlijke boodschap'' moet vertellen over nieuwe financiële hulp aan de Grieken. ''Die is dat hoewel we allemaal verschrikkelijk balen, je er niet onderuit kunt om als Griekenland voldoet aan alle eisen, het toch te doen, omdat je anders hier grote risico’s loopt met je spaargelden en pensioenen.’’

In het debat werd de premier door GroenLinks uitgedaagd om zijn pro-Europese kant te laten zien. ''Ik sta permanent vóór Europa maar vind het niet wenselijk dat het een politieke unie wordt."

Uit onderzoek blijkt volgens Rutte dat er ook onder de Nederlandse bevolking nog veel steun is voor het Europese project, maar minder steun voor 'Brussel'. ''We zitten in de top drie qua steun voor Europa. En terecht."

Onverantwoord

In het debat diende Ruttes gedoogpartner de PVV een motie in die het kabinet vraagt met spoed een raadgevend referendum uit te schrijven over nieuwe hulp aan Griekenland. Rutte noemde de motie onuitvoerbaar en onwenselijk. De PVV-standpunten over Griekenland noemde hij opnieuw onverantwoord.

De PVV, de SP en de ChristenUnie zijn fel tegen nieuwe hulp voor de Grieken. Rutte kon op dit dossier tot nog toe steeds rekenen op de steun van de PvdA, D66 en GroenLinks.