BRUSSEL - De EU moet lidstaten kunnen dwingen economische hervormingen door te voeren. Een crisis zoals Griekenland kan dan worden vermeden, zegt voorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europees Parlement.

Hij heeft dat dinsdag gezegd voor de Vlaamse publieke omroep VRT. Van de liberale fractie maken ook VVD en D66 deel uit.

Volgens Verhofstadt is de Griekse crisis ontstaan doordat de economieën van de EU-landen te veel uiteen lopen.

''De Duitse economie is zeer krachtig en competitief geworden, terwijl de Grieken nauwelijks iets gedaan hebben.''

De EU heeft al afgesproken om het economisch beleid van de lidstaten beter op elkaar af te stemmen, maar daarbij is geen sprake van dwang. De EU-landen kunnen de aanbevelingen uit Brussel in de wind slaan.

Weinig gehoor

Verhofstadt pleit al langer voor meer Europese integratie, maar vindt vooralsnog weinig gehoor. Volgens hem mist de EU ''regeringsleiders van formaat'', zoals de vroegere Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de gewezen Franse premier Francois Mitterand.

De huidige Duitse en Franse leiders, Angela Merkel en Nicolas Sarkozy, ''praten de nationalisten na'', aldus Verhofstadt.

Verbaasd

De vroegere Belgische premier reageert verbaasd op uitlatingen van zijn landgenoot Didier Reynders, minister van Financiën in de demissionaire Belgische regering. Die zei maandag in een interview dat de EU al sinds 2001 wist dat Griekenland zijn statistieken vervalste om lid te kunnen worden van de eurozone.

Deze uitspraak heeft in België veel beroering gewekt. Verhofstadt betwijfelt sterk of dit verhaal klopt. ''Niemand heeft daar toen iets van gezegd. Men zei: Griekenland voldoet aan alle voorwaarden en laten we Griekenland toelaten.''