AMSTERDAM - FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft fel uitgehaald naar FNV Bondgenoten. Ze vindt dat de vakbond aan 'luchtfietserij' doet door te blijven pleiten voor een eigen plan en met 'onaf cijferwerk het pensioenakkoord ter discussie te stellen'.

De vakcentrale sloot onlangs een principeakkoord met de werkgevers en het kabinet. Hierin wordt de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 verhoogd.

Wie eerder stopt met werken, krijgt fors minder AOW. De FNV-leden moeten zich nog uitspreken. FNV Bondgenoten, de grootste vakbond die is aangesloten bij vakcentrale FNV, is tegen het gesloten pensioenakkoord.

"We zullen iets aan ons pensioenstelsel moeten doen om te zorgen dat ook toekomstige generaties van een goede oudedagsvoorziening kunnen genieten", pareert Jongerius maandagavond de kritiek. "Het bereikte pensioenakkoord is daarvoor de beste oplossing."

Gevolgen

De voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk vreest voor de gevolgen van het akkoord. "Wij willen afspraken die fair en rechtvaardig zijn. Mensen met een klein inkomen vallen in een diep financieel gat", voorspelt hij.

Het alternatieve plan dat Van der Kolk presenteerde is volgens Jongerius een 'doodlopende weg'.