LUXEMBURG - De EU-landen zijn niet van plan de sancties voor 'eurozondaars' nog strenger te maken dan ze al van plan waren.

Het Europees Parlement wil een verdere aanscherping, maar daarvoor bestaat onvoldoende steun. Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft maandag gezegd na beraad met zijn EU-collega's in Luxemburg. Vooral Frankrijk weigert verder te gaan dan eerder is afgesproken.

Het gaat om regels die in de toekomst moeten voortkomen dat eurolanden hun overheidsfinanciën uit de hand laten lopen en dan door de andere lidstaten geholpen moeten worden, zoals bijvoorbeeld met Griekenland is gebeurd.

De EU-landen werden het eerder al eens over een strengere aanpak, maar het Europarlement vindt de voorstellen onvoldoende. Het wil de Europese Commissie meer macht geven om in te grijpen. Nederland zou daar geen bezwaar tegen hebben, maar voor Frankrijk is het onbespreekbaar.

Stemming uitgesteld

Het Europarlement stemt donderdag over de plannen om eurozondaars harder te bestraffen. Volgens Corien Wortmann (CDA), die namens het Europarlement de onderhandelingen met de lidstaten leidt, zal het parlement zich dan uitspreken voor zijn eigen aangescherpte voorstellen.

De definitieve stemming wordt twee weken uitgesteld in de hoop dat de lidstaten dan alsnog bereid zijn het Europarlement zijn zin te geven. ''Wat de lidstaten willen is zwaar onvoldoende. Het Europarlement gaat op ramkoers'', aldus Wortmann.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier