AMSTERDAM - Fitch Ratings heeft zijn langetermijn-rating voor obligaties van Friesland Bank verlaagd, na het forse verlies over 2010 en gezien de matige operationele winstgevendheid.

Dat meldt de kredietbeoordelaar maandag.

De rating gaat naar BBB van BBB+, vanwege het verslechterende bedrijfsklimaat voor de kernactiviteiten van de Noord-Nederlandse regionale bank. De vooruitzichten voor de BBB-rating zijn stabiel, stelt Fitch.

Kapitalisatie

De huidige kapitalisatie van de bank is acceptabel, stelt de kredietbeoordelaar, met een kernkapitaalratio van 7,7procent, wanneer de private equity-investeringen niet worden meegeteld.

De kredietbeoordelaar verwacht bescheiden operationele resultaten van Friesland Bank in de komende jaren, gezien de beperkte spreiding, de concurrentie op de spaarmarkt en de benodigde verdere kostenbesparingen.

Van Lanschot

Fitch houdt in de beoordeling rekening met de plannen van Friesland Bank om zijn belang van 23 procent in Van Lanschot af te bouwen tot minder dan 10 procent.

De Friese bank waardeerde in 2010 fors af op zijn belang in de collega-bank uit Den Bosch, met het oog op de geplande verkoop van het belang. Die hangt samen met Basel III-kapitaaleisen waardoor de bank zijn investering in Van Lanschot op termijn alleen nog met eigen vermogen mag financieren.