RIJSWIJK/NIEUWEGEIN - Makelaars hebben de afgelopen drie maanden meer dan 2700 huizen van de markt gehaald en daarna weer als nieuw aangeboden. Dit is gebleken uit onderzoek van het NRC Handelsblad. De krant zegt dat de makelaars daarmee de huizenmarkt te rooskleurig voorstellen. De landelijke makelaarsvereniging NVM spreekt dit tegen.

Het NRC Handelsblad volgde het afgelopen kwartaal de te koop aangeboden woningen op Funda.nl, de veel geraadpleegde huizenwebsite van NVM. In deze periode werden in totaal 113.000 huizen aangeboden. Verspreid over heel Nederland zouden woningen een paar dagen zijn teruggetrokken en weer als nieuw zijn aangeboden.

Eerder heeft NVM dergelijke praktijken afgekeurd. NVM-makelaars in Amsterdam werden specifiek door hun moedervereniging erop gewezen dat zij daarmee moesten stoppen. NVM-secretaris G. Cremers zei zaterdag dat het "logisch is'' dat het meer voorkomt dat huizen even van de markt worden gehaald en opnieuw worden aangeboden. "Uit de cijfers over het derde kwartaal bleek al dat huizen langer te koop staan. Mensen halen ze daardoor even van de markt om het daarna opnieuw te proberen.'' Dit gebeurt vooral bij de duurdere woningen, aldus Cremers. "Dit is geen manipulatie. Zo werkt de markt.''

Volgens het NRC-onderzoek is ook de vraagprijs verlaagd van 10 procent van de woningen die te koop staat. NVM wil hier niet op reageren. De makelaarsvereniging publiceert over twee weken nieuwe cijfers. "Ik heb ze nog niet gezien'', aldus Cremers.