ATHENE - In Griekenland dreigt stroomuitval nu werknemers uit protest tegen de privatisering van het elektriciteitsbedrijf DEH het werk voor 48 uur hebben neergelegd.

Maandag waren volgens DEH al negen warmtekrachtcentrales buiten bedrijf.

De verkoop van het staatsbelang in het bedrijf is een belangrijk onderdeel van de privatiseringsronde die de Griekse overheid voor 2015 totaal vijftig miljard euro moet hebben opgeleverd.

Mits het die paart aan belastingverhogingen en bezuinigingen voldoet Griekenland aan de voorwaarden voor een nieuwe tranche van noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds aan het Zuid-Europese land.

Noodgelden

Zonder die noodgelden is Griekenland halverwege juli al niet meer in staat aan zijn verplichtingen te voldoen. Het faillissement dat dan volgt zou paniek kunnen doen uitbreken op de financiële markten.

Maar Griekse burgers protesteren bijna dagelijks tegen de versoberingsmaatregelen, die hen dwingen de broekriem ingrijpend aan te halen.

DEH heeft consumenten opgeroepen hun energieverbruik te matigen, vooral als op volle toeren draaiende airconditioning tijdens de middaghitte de vraag doet pieken. Het bedrijf, dat nagenoeg de gehele Griekse markt bedient, zegt zonodig de stroom in diverse streken urenlang te zullen afsluiten.