AMSTERDAM - De bomdreigingen rond de filialen van Ikea kosten de woongigant geld. ''Als we een filiaal moeten sluiten zoals in Delft het geval was, lopen we inkomsten mis'', zei een woordvoerster maandag.

Hoeveel omzet Ikea misloopt, wilde ze niet zeggen.

In een parkeergarage van Ikea in Delft werd zondag een verdacht pakketje gevonden. Klanten en personeel moesten het terrein verlaten, maar er werden geen explosieven aangetroffen.

De dreiging rond de filialen leidt er volgens de woordvoerster niet toe dat klanten wegblijven. ''Maar vanwege de extra beveiliging brengt dat wel extra kosten met zich mee'', zei ze.

Beveiligers

Ikea besloot eerder bij alle winkels in Europa extra beveiligers in te zetten. ''Per filiaal zijn dat 2 extra bewakers'', aldus de woordvoerster. Ikea heeft in Europa 240 winkels, waarvan twaalf in Nederland.

De opsporing van de mensen die achter de bommeldingen zitten, ligt voorlopig bij de regionale politiekorpsen. Landelijke politie-inzet gebeurt als daar aanleiding toe is, aldus een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maandag.