DEN HAAG - De Consumentenbond vindt dat het kabinet mensen die gebruikmaken van de lijfrente-aftrek een overgangsregeling moet bieden. Het kabinet wil de basisaftrek van 1069 euro afschaffen en denkt daarmee jaarlijks 30 miljoen euro te bezuinigen.

Momenteel geldt de basisaftrek voor iedereen, straks alleen voor mensen met een pensioengat. In een brief aan minister Hoogervorst (Financiën) pleit de bond woensdag ervoor mensen met een lopende lijfrenteverzekering mee te laten profiteren van de fiscale voordelen bij de nieuwe levensloopregeling.

De Consumentenbond meent dat het de overheid is aan te rekenen dat mensen de laatste jaren massaal een lijfrenteverzekering hebben afgesloten. "Verzekeraars konden dankzij de faciliteiten van de overheid verkoopargumenten hanteren als 'dubbel fiscaal voordeel' en 'gratis verzekering'. Veel consumenten konden de verleiding in te stappen niet weerstaan. Het is nu de overheid die de basisaftrek laat vervallen", aldus een woordvoerster van de bond.

Het afschaffen van de basisaftrek juicht de Consumentenbond overigens wel toe. Dat de overheid met de belastingvoordelen de consument stimuleerde in zee te gaan met verzekeraars, heeft de bond altijd "fiscale discriminatie" genoemd.

"Mensen hebben in veel gevallen gekozen voor de lijfrenteverzekering, terwijl zij waarschijnlijk beter af waren geweest met een andere vorm van sparen voor de oude dag", stelt de woordvoerster.