LUXEMBURG - Minister Jan Kees de Jager van Financiën verwacht zondagavond tijdens overleg van de eurolanden nog geen akkoord over extra steun voor Griekenland.

Ook maandag zal dat heel moeilijk worden. De bewindsman zei dat kort voor aanvang van het beraad in Luxemburg.

De Jager wees er op dat onder meer Nederland en Duitsland de harde eis op tafel hebben gelegd dat de private sector meebetaalt aan nieuwe hulp voor de Grieken.

Nederland houdt daar onverkort aan vast. De belastingbetaler mag niet alleen opdraaien voor het extra geld, aldus De Jager. Volgens hen is er ook nog wel even tijd om over het tweede noodpakket voor Griekenland te beslissen.

85 miljard

Er wordt naar verluidt gedacht aan een nieuwe lening van circa 80 tot 85 miljard. Daarvan zouden banken, pensioenfondsen en verzekeraars 25 miljard voor hun rekening moeten nemen.

Van een verdubbeling van het noodfonds voor de euro van 750 miljard kan volgens De Jager geen sprake zijn. Duitsland zou dat volgens media hebben voorgesteld, maar de Duitsers hebben De Jager verzekerd dat dat een misverstand is. ''Er zit genoeg geld in het noodfonds'', aldus de minister.

Nieuwe steun

Nieuwe steun voor Griekenland is nodig omdat het land niet genoeg heeft aan de lening van 110 miljard die het vorig jaar kreeg toegezegd van EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat bedrag wordt in delen uitbetaald.

Waarschijnlijk kan Athene binnenkort de volgende 12 miljard tegemoet zien. Voorwaarde is wel dat het Griekse parlement dinsdag instemt met de afgesproken extra bezuinigingen die met EU en IMF zijn overeengekomen. Gebeurt dat niet, dan betaalt Nederland geen cent, zei De Jager. ''Dan ontstaat er een nieuwe situatie.''