KIEL - De euro is een geloofwaardige en stabiele valuta, ondanks de schuldencrisis van Griekenland. 

Dat zei president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag in een toespraak in Duitsland.

Hij benadrukte dat de ECB de waarde van de munt zeer stabiel heeft weten te houden, met de afgelopen 12 jaar een gemiddelde jaarlijkse inflatie van minder dan 2 procent.

Koopkracht

Volgens Trichet is de koopkracht van de euro op niveau gebleven, ondanks een aantal grote economische gebeurtenissen. Hij noemde de sterke stijging van de olieprijs, het barsten van de internetbubble en de zware wereldwijde financiële crisis van de afgelopen jaren.

Daarnaast is het begrotingstekort in de eurozone gemiddeld genomen over alle eurolanden slechts 4,4 procent. In de VS is dat bijna 11 procent en in Japan 10 procent. De hoge werkloosheid in het gebied is Trichet echter een doorn in het oog.

Onevenwichtigheid

Trichet waarschuwt voor een groter wordende onevenwichtigheid in de wereld. Hij noemt dit een van de grootste uitdagingen voor de economie. Dit meldt persbureau Reuters.

“Een grote zorg is dat, na een verkleining door de financiële crisis, de globale onevenwichtigheid groter gaat worden”, verklaart Trichet in een voorgepubliceerde toespraak. “De globale economie moet nog veel huiswerk doen als het deze uitdagingen wil aanpakken.”

Eurozone

Volgens de ECB-president zorgt deze onevenwichtigheid ervoor dat er grotere uitdagingen zijn voor het monetair en fiscaal beleid van overheden.

Het uit balans raken van de globale economie is niet de schuld van de eurozone, volgens Trichet. “De eurozone heeft een groot aandeel in het herbalanceren van de economie. Dit komt vooral door een beter intern beleid, dat voor externe stabiliteit zorgt.”

Alles over de schuldencrisis op onze special