UTRECHT - Meer studenten zijn de afgelopen jaren een lening aangegaan en het bedrag is ook steeds hoger geworden. In 2009 staken 102.500 studenten zich in de schulden, dat is bijna een verdubbeling van het aantal in 2003.

Ook het gemiddelde schuldbedrag is flink toegenomen, van een kleine 8000 euro in 2003 tot zo'n 12.500 euro twee jaar geleden.

Dat blijkt uit een zondag gepubliceerd onderzoek van de Vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel (MHP) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

De organisaties becijferden dat de bijdrage van de overheid op de basisbeurs voor studenten de afgelopen twee decennia is afgenomen met 38 procent en dat de studentenlening met 105 procent is gestegen.

Ook van ouders wordt een hogere bijdrage aan de studie van het kind verwacht: deze is de afgelopen jaren met 77 procent gestegen.

Te makkelijk

De Vakcentrale en het ISO vinden dat studenten te makkelijk een lening aan kunnen gaan. Ook maken ze zich zorgen over de beperkte voorlichting. ''Jongeren van 18 jaar die net aan hun studie beginnen, kunnen zonder problemen een lening aangaan. Het is de vraag of zij goed weten waar ze aan beginnen’’, aldus ISO-voorzitter Guy Hendricks.

Hij vreest dat studenten zich de komende jaren nog meer in de schulden gaan steken. ''Het kabinet wil de basisbeurs in de masterfase omzetten in een rentedragende lening, dat wil zeggen dat er nog meer geleend moet worden.''

''Deze ontwikkeling heeft niet alleen grote gevolgen voor de koopkracht van studenten en hun ouders. Het remt ook de kenniseconomie, omdat steeds meer jongeren in de toekomst zullen afhaken om hoger onderwijs te volgen'', meldt een woordvoerster van MHP.