AMSTERDAM – Een vrijwillige medewerking van banken en pensioenfondsen aan Griekenland is misschien niet in het belang van de klanten van die instellingen.

Dit verklaart vertrekkend centralebankpresident Nout Wellink in een zaterdag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad.

Als institutionele beleggers vrijwillig meewerken aan een herstructurering van Griekse schulden lopen ze hierbij een hoger risico, wat weer nadelig kan zijn voor de klant.

Wellink verklaart dat “fondsen een plicht hebben zich te gedragen als goed huisvader voor de belangen waar voor zij zijn aangesteld”.

“Pensioenfondsen moeten doen wat in het belang is voor de pensioengerechtigden”, aldus de DNB-president.

Faillisement

EU-landen zoals Duitsland, Finland en ook Nederland benadrukten afgelopen tijd steeds vaker dat private investeerders betrokken moeten worden bij een reddingsoperatie van Griekenland. Dit zou op ‘vrijwillige’ basis moeten gebeuren.

De Europese Centrale Bank is altijd fel tegen dit voorstel geweest. Een vrijwillige bijdrage zou in de praktijk kunnen worden opgevat als een faillissement van Griekenland. Hierdoor zouden noodlijdende Europese landen nog minder snel kunnen terugkeren naar de financiële markten.

Lees meer over de schuldencrisis