BERLIJN - De voorzitter van de eurozone, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, vreest dat de schuldencrisis van Griekenland zich kan uitbreiden naar België en Italië.

Hij heeft in interviews gewaarschuwd voor het laten meedoen van particuliere schuldeisers aan het reddingsplan om de Griekse schulden te saneren.

Als banken meer risico's gaan lopen in verband met de Griekse schuldenlast kan dat leiden tot een lagere waardering door kredietbeoordelaars, waardoor de crisis zich zal uitbreiden naar andere landen, vreest Juncker. Soortgelijke kritiek had eerder ook de Europese Centrale Bank (ECB).

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duits bondskanselier Angela Merkel spraken zich vrijdag na een ontmoeting uit voor een ''vrijwillige'' bijdrage van particuliere schuldeisers aan het reddingsplan. Juncker zei dat nu niet de indruk mag ontstaan, dat regeringen zware druk uitoefenen op banken.

Alternatief

Merkel hekelde zaterdag de macht van de Amerikaanse kredietbeoordelaars en pleitte voor een Europees alternatief. Het initiatief daarvoor moet dan wel vanuit de samenleving en niet van de overheid komen.

De bondskanselier zei tijdens een partijbijeenkomst in Berlijn, dat het nu niet het goede moment is voor zo'n initiatief. Eerst moet de schuldencrisis in Europa overwonnen worden.

De kredietbeoordelaars lagen ook al onder vuur tijdens de financiële crisis in 2008. Ze gaven toen banken een goede waardering, maar later bleken die toch kwetsbaar.

Juncker suggereerde zaterdag ook in een interview met de Belgische krant La Libre, dat de Europese Unie Griekenland extra subsidie zou kunnen gunnen om het land er weer bovenop te helpen.

Bij de steun aan arme regio's zou dan niet meer de voorwaarde hoeven te gelden dat het land zelf meebetaalt.

Herstructurering

Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) zei voor de Franse radio dat het dwingen van particuliere schuldeisers om mee te doen aan het reddingsplan zou worden gezien als een ''herstructurering'' van de Griekse schuldenlast en dat dit alleen maar uitstel van executie zou betekenen.

Een herstructurering is voor hem geen optie, omdat het de mogelijkheid om in de toekomst geld te lenen kleiner zou maken.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special