AMSTERDAM - Ongeveer honderd Amsterdamse schoonmaaksters en kamermeisjes van het schoonmaakbedrijf EW Dienstengroep krijgen minder salaris dan het wettelijke minimumloon. Die beschuldiging uitte FNV Bondgenoten vrijdag. De vakbond eist een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de onderbetaling. EW Dienstengroep ontkent.

De schoonmaaksters en kamermeisjes werken bij verschillende hotels in Amsterdam, onder andere bij het Marriott, zei bestuurder H. Westerhof van FNV Bondgenoten. Volgens de vakbond krijgen de werknemers minder uren betaald dan zij in werkelijkheid werken. Hierdoor komt hun loon onder het wettelijke minimum terecht. EW Dienstengroep overtreedt volgens Westerhof ook de wet door werknemers niet te betalen tijdens hun inwerkperiode.

Beschuldiging

Directeur H. den Hollander van de bedrijf ontkent de aantijgingen. "De beschuldiging is niet juist. Wij betalen per uur en wij betalen ook tijdens de inwerkperiode en de opleiding."

EW Dienstengroep huurt de schoonmaaksters en kamermeisjes volgens FNV Bondgenoten in bij Rijnland Uitzendbureau in Arnhem en TempoTeam in Diemen. "Ik neem aan dat er in een aantal gevallen wel iets klopt van wat FNV Bondgenoten zegt," aldus J. van der Meulen, directeur personeel en organisatie bij TempoTeam. Volgens Van der Meulen leent het uitzendbureau wekelijks ongeveer dertig schoonmakers uit aan EW Dienstengroep.

TempoTeam wijst met de beschuldigende vinger naar het Arnhemse schoonmaakbedrijf. "Wij zien niet of mensen meer hebben gewerkt dan het aantal uren dat wij doorkrijgen van EW Dienstengroep," zegt Van der Meulen.

TempoTeam gaat uitzoeken of EW Dienstengroep verkeerde informatie over de werktijden heeft gegeven. "Waar blijkt dat mensen te weinig hebben gekregen op basis van het aantal uren, krijgen zij bijbetaald", aldus Van der Meulen.