AMSTERDAM - Luchthaven Schiphol is voor de tweede keer uitgeroepen tot het beste grote vliegveld van Europa. Dat maakte de branchevereniging van luchthavens ACI Europe vrijdag bekend.

Volgens ACI, dat meer dan 400 Europese vliegvelden vertegenwoordigt, is Schiphol een voorbeeld wat betreft efficiëntie en faciliteiten.

Ook prijst de jury, bestaande uit luchthavenexperts, de "continue ontwikkeling van infrastructuur" en de aandacht die de luchthaven besteedt aan het milieu.

President-directeur Jos Nijhuis zegt trots te zijn op deze erkenning. "Het bevestigt ons in ons streven om 'Europe's preferred airport' te zijn en te blijven."

Verbinden

Schiphol verbindt Nederland volgens Nijhuis met de rest van de wereld. "De manier waarop we dat doen is nu door deze jury beloond."

Schiphol viel in 2009 dezelfde prijs ten deel. Het gaat om de categorie vliegvelden die meer dan 25 miljoen passagiers per jaar verwerken.

Andere prijswinnaars waren - oplopend in grootte - de luchthavens Bournemouth (Engeland), Edinburgh (Schotland) en ICF Antalya (Turkije).