WASHINGTON - De internationale economie staat er momenteel minder goed voor dan enkele maanden geleden. De groei in onder meer Japan en de Verenigde Staten vertraagt en de schuldencrisis vergroot de risico's voor de toekomstige groei van de wereldeconomie.

Dat concludeert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vrijdag gepubliceerde update van de World Economic Outlook.

Het IMF gaat er voorlopig nog wel vanuit dat de internationale economie zowel in 2011 als in 2012 met ruim 4 procent groeit. De meeste problemen in de grote economieën zijn namelijk van tijdelijke aard, stelt het instituut.

Zo wordt Japan nu geconfronteerd met de gevolgen van de natuurrampen die het land in maart troffen. Die problemen zal het naar verwachting in de komende maanden weten te overwinnen.

Schuldenproblemen

Ondanks de stabiele groeiprognose ziet het fonds echter meer beren op de weg dan twee maanden geleden. Zo kan een verdere terugval van de Amerikaanse economie grote gevolgen hebben voor de rest van de wereldeconomie.

Daarnaast vormen de schuldenproblemen van veel overheden nog altijd een probleem. Dat geldt in eerste instantie in Europa, waar met name de problemen van Griekenland, Portugal en Ierland veel zorgen baren. ''Het zal heel lang duren voordat die landen weer gezond zijn'', zei IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard in een toelichting.

Geloofwaardige plannen

Ook de schuldenlast van de VS en Japan kunnen een probleem worden, waarschuwt het fonds. Daar zijn geloofwaardige plannen nodig om de financiën te verbeteren en het vertrouwen van de financiële markten te behouden.

Het gebrek aan goede plannen is een grote bedreiging voor de stabiliteit van de internationale financiële sector, stelde IMF-directeur José Viñals. ''Overheden in diverse landen zijn niet vastberaden genoeg om de belangrijke maatregelen te nemen die nodig zijn om de erfenis van de crisis op te lossen.''