ZOETERMEER - Rijksambtenaren voeren komende dinsdag actie op Schiphol voor een nieuwe cao. Vakbond Abvakabo FNV verwacht vanuit heel het land honderden ambtenaren. De bijeenkomst is een aftrap voor grotere acties in het najaar.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao zitten sinds februari muurvast.

De vakbond vindt dat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken moet beloven dat de bezuinigingen niet leiden tot gedwongen ontslagen. Bovendien wil de minister de lonen van rijksambtenaren bevriezen en ook daar neemt de vakbond geen genoegen mee.

Reizigers zullen geen last hebben van de demonstratie. De ambtenaren voeren de actie niet in het overdekte deel van de luchthaven, maar op het terrein buiten Schiphol Plaza.

Ultimatum

Ambtenaren die voor gemeenten werken hebben eveneens acties aangekondigd, omdat ook de onderhandelingen voor de gemeente-cao zijn vastgelopen. Komend najaar trekken zij in hun protesten samen op met hun collega's bij het Rijk.

Dinsdag sluiten zij zich nog niet aan bij de actie op Schiphol. Omdat pas donderdag het ultimatum aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verliep, was het te kort dag om de organisatie rond te krijgen.