HAARLEM - Het vastgoedfraudeproces rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds) gaat volgende week donderdag verder.

Dan neemt de rechtbank een beslissing over verzoeken van de advocaat van hoofdverdachte Jan van V. en vindt het getuigenverhoor plaats van een medewerker van de Belastingdienst.

De verhoren van Jan van V. als getuige in de zaken van zeven andere verdachten, die donderdag en vrijdag stonden gepland, schuiven op in verband met ziekte van een van de rechters.

Tijdens de zitting vorige week vrijdag bleek dat er naast het vastgoedfraudeonderzoek Klimop, dat momenteel door de rechtbank wordt behandeld, nog een 'rafellijst' is met parallelle onderzoeken door het OM.

Advocaat Willem Koops eist inzage in deze dossiers om te kunnen zien of ze relevante informatie bevatten voor de zaak van Van V., zoals de dossiers van de onderzoeken naar ondernemer en presentator Harry Mens en vastgoedman Harry Muermans.

Factuur

Het OM vermoedt dat Mens via zijn bedrijf Mens Makelaars een factuur heeft gestuurd van 1,5 miljoen gulden (bijna 700.000 euro) voor werkzaamheden voor het project Solaris die nooit zijn verricht. Mens stelt zelf wel werkzaamheden voor de factuur te hebben verricht.

Jan van V. verklaarde eerder dat hij niet kon zeggen waarvoor de betaling verricht was, maar dat het niets te maken had met het project Solaris. Koops wil onder andere inzage in de verklaringen van Mens over de factuur.

Niet relevant, zo vindt het OM, want de factuur van Mens wordt Van V. niet aangerekend. Wel wordt hem het creëren en verdelen van 'potjes' met geld uit een aantal vastgoedprojecten aangerekend.

Selectie

Van V. en andere verdachten hebben in totaal ongeveer vijfhonderd projecten ontwikkeld. Het OM heeft daaruit een selectie gemaakt en deze projecten kwamen in het strafdossier. ''Die wrijven we Jan van V. aan, dus niet alle vijfhonderd projecten'', zei de officier van justitie.

De officier voegde daaraan toe geen mededelingen te kunnen doen over eventuele verdere onderzoeken. Het verzoek van Koops tot inzage moet volgens het OM worden afgewezen.

Zowel Mens als Muermans zijn als verdachte gehoord, maar hebben volgens hun advocaten nog geen dagvaardingen ontvangen. 

Ernstig ziek

Nico V., een van de hoofdverdachten in het vastgoedfraudeproces is ernstig ziek. Zijn advocaat Jan Leliveld verzocht de rechtbank daarom donderdag om aanhouding van zijn zaak voor onbepaalde tijd.

V. heeft darmkanker met uitzaaiingen naar de lever. ''Het is levensbedreigend'', laat zijn advocaat weten. V. is vorige week geopereerd.

De rechtbank neemt waarschijnlijk volgende week donderdag een beslissing over de gevraagde aanhouding.