AMSTERDAM - In 2003 heeft de gorilla Jacko met z’n aandelenportefeuille opnieuw een beter rendement behaald dan de AEX. De "beursgorilla" versloeg de Amsterdamse graadmeter voor het vierde jaar op rij. In 2003 boekte Jacko ruim 3 procent meer winst dan de AEX.

Met name in de eerste maanden van 2003 wist Jacko de AEX ver achter zich te laten. In januari alleen al was het rendement op z'n portefeuille ruim 8 procent hoger dan het rendement van de AEX. Jacko richtte zich met name op defensieve waarden, meldt de website beursgorilla.nl, waarop de portefeuille wordt bijgehouden.

Met fondsen als Macintosh en Arcadis behaalde hij tientallen procenten winst. Het fonds Ahold wist hij precies op tijd te verkopen. In de laatste maanden van 2003 zag Jacko z’n voorsprong op de AEX slinken doordat hij te lang vasthield aan defensieve waarden. Mede daardoor bleef de voorsprong tot 3 procent beperkt.

Jeroen Bertrams van de website beursgorilla.nl, waarop Jacko's aandelentips worden gepubliceerd, was opnieuw verrast door de goede prestatie van de gorilla: "We hadden niet verwacht dat de portefeuille van Jacko de AEX voor het vierde jaar op rij zou verslaan. In vergelijking met de analisten die elk jaar in NOVA hun voorspellingen doen, scoorde de gorilla opnieuw fors beter. Terwijl de analisten voor het derde jaar op rij slechter dan de AEX presteerden, wist Jacko's portefeuille met gemak de AEX te verslaan."