AMSTERDAM - Aegon heeft de in 2008 ontvangen staatssteun volledig terugbetaald. Dat maakte de verzekeraar woensdag bekend.

Aegon is daarmee de eerste door de Nederlandse staat gesteunde financiële instelling die volledig steunvrij is. ING en SNS Reaal hebben nog een bedrag openstaan. In totaal heeft Aegon 4,1 miljard euro terugbetaald, waarvan 3 miljard euro aan aflossing en 1,1 miljard euro aan premie en rente.

Het laatste deel van de afbetaling, dat woensdag werd bekendgemaakt, bedroeg 1,125 miljard euro. Daarvan was 750 miljoen euro aflossing van steun en 375 miljoen euro aan premie.

Topman Alex Wynaendts van Aegon gaf aan dat, nu de restricties die Aegon waren opgelegd vanwege de steun worden opgeheven, de onderneming gaat kijken naar Centraal- en Oost-Europa, Spanje, Azië en Latijns-Amerika voor uitbreiding.

DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft goedkeuring gegeven voor de terugbetaling.

''Met de terugbetaling sluiten we een belangrijk hoofdstuk af en we zijn nu een andere onderneming. We zijn het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank dank verschuldigd dat zij ons terzijde hebben gestaan in een periode van grote economische onrust en onzekerheid'', aldus Wynaendts.