AMSTERDAM - Buhrmann, de handelaar in kantoorbenodigdheden, was woensdagochtend de uitblinker op een verder matte Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers namen een voorschot op de jaarcijfers die het bedrijf donderdag presenteert. Het aandeel steeg met 4,26 procent naar 12,23 euro.

Bekijk video

Rond het middaguur noteerde de AEX-index een bescheiden winstje van 0,89 punt (0,18 procent) op 490,75 punten. Beleggers toonden ook interesse voor de aandelen DSM (plus 0,97 procent), Unilever (plus 0,91 procent) en ABN Amro (plus 0,46 procent). Al deze bedrijven komen donderdag met hun financiële resultaten.

Buhrmann

Analisten hechtten geen overdreven waarde aan de belangstelling voor het aandeel Buhrmann. "Het aandeel is de afgelopen maanden flink gekelderd, nadat Buhrmann zijn verwachtingen een paar keer neerwaarts heeft bijgesteld. Daarnaast komt een flink deel van de omzet uit de Verenigde Staten, waar de economie ook onder druk staat", verklaarde een beursman. "Maar blijkbaar vinden mensen het tegen deze prijs interessant om weer in te stappen."

Midkap

Op de Midkap-index voor middelgrote ondernemingen stond Vendex KBB bovenaan de lijst. Het aandeel steeg met 2,33 procent tot 12,76 euro, nadat het concern een omzettoename van 6,9 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar had bekendgemaakt.

De overige beurzen in Europa stonden overwegend lager. Tegen het middaguur was de beursindex in Londen 0,1 procent gedaald. De verliezen in Parijs en Frankfurt waren iets groter (0,2 en 0,5 procent).

Telecom

De stemming werd voor een groot deel beïnvloed door zorgen over de telecomsector. Wederom richtte zich de aandacht op de grote schuldenlast van vele telecomondernemingen. Beleggers vrezen dat door alle schandalen die de afgelopen weken naar buiten zijn gekomen over creatieve boekhouding hoge schulden weleens fataal kunnen worden, zoals onlangs bij Global Crossing bleek.

In Londen zakte Cable & Wireless meer dan 6 procent weg. Het kabel- en telecomconcern gaf woensdag in de Financial Times toe dat het zich bezondigd aan nu omstreden boekhoudpraktijken.

ABB verloor in Zürich het vertrouwen van beleggers, waar de beursindex SMI overigens licht steeg. Een groot verlies over 2001 en omstreden pensioenregelingen voor ex-directeuren leidden tot een koersverlies van 4 procent.

Euro

De euro zakte aan het einde van de ochtend tot 0,8750 dollar tegen 0,8765 eerder op de ochtend. Tegenover het pond sterling ging de koers van 0,6110 naar 0,6105 pond.