AMSTERDAM - De Chinese economie leunt te veel op investeringen in vastgoed, wat na 2013 'een harde landing kan veroorzaken'.

Dat stelt econoom Nouriel Roubini, die als een van de weinigen ook de wereldwijde economische crisis wist te voorspellen.

De investeringen in China zijn gestegen tot 50 procent van het bruto binnenlands product. "Dat betekent dat je uiteindelijk twee problemen zult hebben: kredieten die niet functioneren en een enorme overcapaciteit", aldus Roubini zaterdag in Singapore, zo meldt Bloomberg.

Bankencrisis

Eerder berekende kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings al dat China zestig procent kans heeft op een bankencrisis halverwege 2013, als gevolg van de hoeveelheid leningen en stijgende vastgoedprijzen.

Ondanks door de overheid ingestelde prijzenplafonds, hogere kredieteisen voor banken en een beperking van de aankoop van tweede huizen staan de vastgoedprijzen op recordhoogte.

Maatregelen

Volgens Roubini moeten de autoriteiten maatregelen nemen om de prijzen te controleren, de rente verder op te voeren en inflatie tegen te gaan.

"De beleidsuitdaging voor volgend jaar is om de groei van acht tot negen procent te handhaven en de inflatie te verminderen", aldus Roubini. "Na volgend jaar is de grotere uitdaging om investeringen in vaste activa en spaartegoeden te beperken en consumptie te verhogen."

De econoom zei verder dat er bewijs is voor een verdere vertraging van de wereldwijde economische groei en dat de olieprijs kan oplopen tot wel 150 dollar per vat, als de onrust in olieproducerende naties blijft bestaan.